Vrelo Lopušnja se nalazi u Ribarskoj klisuri, na desnoj strani doline Mlave. Izbija iz istoimene pećine na nadmorskoj visini od 220 m. Voda prema Mlavi pada preko debelih naslaga bigra. Izdašnost vrela je promenljiva ali do sada nikad nije presušilo. Lokacija na kojoj se nalazi vrelo i prelepa priroda koja ga okružuje mogu se iskoristiti za razvoj izletničkog turizma. Međutim, zbog izgradnje mini hidroelektrana na Mlavi nizvodnije od vrela, izgrađen je makadamski put koji je skoro zatrpao samo vrelo i uništio prirodnu lepotu istog što je nedopustivo jer je sigurno postojalo i drugačije rešenje za izgradnju puta kojim se doprema materijal za izgradnju brane. Tako je vrelo izgubilo smisao i svrhu postojanja. Ali, da se protiv prirode ne može govori činjenica da je posle majskih poplava prošle godine (2014.), velika količina vode je pokuljala iz vrela i uništila put.

 

Izvaričko vrelo izvire iz jedne manje vrtače na nadmorskoj visini od 275 m. Ima oblik manjeg jezera prečnika 10 m. nalazi se nekih 500 m od naselja Izvarica u njegovom jugoistočnom delu. Vrelo je veoma postojano i nikad nije presušilo. Voda ovog vrela je bistra, a muti se jedino posle velikih kiša ili posle naglog otapanja snega. Stručnjaci iz biologije tvrde da je flora u Izvaričkom vrelu jedinstvena i retka.

 

Suvodolsko vrelo ili Suvodolica nalazi se u samom naselju Suvi Do, na njegovoj zapadnoj periferiji. Vrelo izvire na nadmorskoj visini od 295 m. Kompletno vrelo je kaptirano i sada na mestu izvora se nalaze četiri česme. Izdašnost je kolebljiva i zavisi od atmosferskih padavina. Okružuju ga zeleni četinari koji ovom mestu daju posebnu draž i lepotu. Dosta je posećeno od lokalnog stanovništva. Ove godine je po prvi put pored ovog vrela organizovana manifestacija "Homoljska saksofonijada" u znak sećanja na nekadašnjeg stanovniko ovog naselja Jovana Stanojevića, začetnika sviranja na saksofonu u Homolju. Zbog svega rečenog lokacija ovog vrela je pogodna za razvoj izletnički i manifestacioni turizam.

Vrelo Belosavac izbija ispod krečnjačkih odseka Tugave (449 m). Nadmorska visina na kojoj vrelo izvire je 290 m i ima izgled manjeg jezera nepravilnog oblika. Nalazi se zapadno od Žagubice oko 2,5 km. Voda ovog vrela je bistra i kristalno čista, a muti se veoma retko i dosta je postojano. Zbog toga je vrelo kaptirano i voda se koristi za vodosnabdevanje dva naselja, Žagubice i Suvog Dola. Takođe se vode Vrela Belosavac koriste i za ribnjak pastrmke koji se nalazi u neposrednoj blizini. Zbog svoje blizine Žagubici i prelepe prirode koja ga okružuje predstavlja potencijalnu turističku atrakciju, samo se treba mnogo više ulagati u njegovo sređivanje i održavanje.

Na levoj obali Mlave u krajnjem jugoistočnom delu Žagubičke kotline nizvodno od ušća reke Perasta u Tisnicu nalazi se Vrelo Male Tisnice. Nadmorska visina na kojoj se ovo vrelo nalazi iznosi 580 m. Voda izbija iz pećinskog otvora oblika okapine, širine oko 10 m i visine 3 do 5 m. Voda ovog vrela je bistra i može se koristiti za piće. Izdašnost je kolebljiva i zavisi od atmosferskih padavina i otapanj snega. Priroda u okolina ovog vrela je prelepa i izaziva oduševljenje kod posetilaca. Do ovog vrela se može doći pešačenjem kroz kanjon reke Tisnice. Ovde ima svih pogodnosti za razvoj izletničkog turizma.

© 2017-2021 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME