Etnografska izložba i „Kaligrafija” u Zavičajnom muzeju Homolja

Etnografska izložba u Muzeju u Žagubici biće otvorena za posetioce narednih godinu dana. Autor izložbe je etnolog Danica Đokić. Na izložbi su prikazani: stambena arhitektura, posuđe koje se nekada koristilo, hrana: sva ona koju je Homolje u tadašnje vreme davalo, segment tradicionalne privrede, bačijsko stočarstvo, elementi stare srpske nošnje kojom su se očuvali „trvelji” kao oglavlje koje potiče iz srednjeg veka, ali i arhaična ženska vlaška nošnja, gde je najupečatljiviji detalj pregača sa resama. Izložba, takođe, sadrži motive porodične slave i privredni deo, koji je Žagubicu pretvorio u varošicu i imao uticaja na formiranje čaršije, a to su zanati i ugostiteljstvo.

 

Pored ove, u Muzeju u Žagubici, nalazi se i postavka izložbe „Kaligrafija”, umetnost davanja forme na izražajan, harmonistički i vešt način autora Violete Marković, koja je do sada samostalno izlagala sedam puta i učestvovala na preko 50 kolektivnih izložbi.

Gradeći svoje stvaralaštvo na osnovama srpske srednjovekovne pisane tradicije, ali i one nastale na arhitektonskoj plastici, umetnica je ćirilični zapis uspešno sjedinila sa šarom i ukrasom kao smisaonim jezikom simbola. Potpuna posvećenost delu, gde se prikazuju kontrola ruke i umetnost istovremeno, iskazuje raskoš kojim se spajaju tradicija i umetnost na savremeni način, suštinski je približavajući današnjem vremenu i podjednako obraćajući pažnju na prošlost.

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME