„Kamen drevnog snevača"

Posetioci izložbe imali su priliku da pogledaju umetnička dela oslikana na platnu i prirodnim materijalima – drvetu, kamenu, koži, kao i na predmetima za svakodnevnu upotrebu.

 

Bata Anđelković dolazi sa kanjona reke Vučjanke, na kome se nalazi njegov prirodni atelje u kome stvara. Jedan period svog umetničkog rada proveo je sa Milićem od Mačve.

„Moji radovi stvarani su na raznim podlogama i predmetima. Takođe, bez ikakvih optičkih pomagala izrađujem minijature, po kojima sam poznat i izvan granica Srbije”, rekao je između ostalog Anđelković.

„Bata je oslikao mnoge stene, a njegova dela oplemenila su kanjon reke Vučje kod Leskovca, gde je izletište pretvorio u svojevrsnu galeriju fresaka. Slikanje u prirodi i sa prirodom je njegov neiscrpni izvor, mada srž pronalazi i u srpskim korenima, srednjovekovnoj istoriji i pravoslavlju. Batini radovi oplemenjuju Skobaljić grad, Đavolju varoš, Prolom i Lukovsku banju, a mogu se videti i u velikom broju crkava i manastira. Radi dela velikih dimenzija, ali i posebno zanimljive minijature. Na peru za pisanje naslikao je Vuka Karadžića, na vrhu šibice lik Svetog Save, a na zrnima pšenice lozu Nemanjića i patrijarha Pavla. Posebno je ponosan na ciklus pod nazivom „Budimo ljudi” koga čine portreti patrijarha Pavla, gde se lik preobražava iz slike u sliku”, naglasila je Pavlenko Perić. Dodala je da je o Bati, između ostalog, snimljen i dokumentarni film „Kamen drevnog snevača 1 i 2”, autora Nebojše Ilića Ilketa, koji je više puta nagrađivan, a koji je u Moskvi osvojio nagradu Bronzanog viteza.

 

 

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME