Snežana Nikolić Sneki

snezana nikolicRođena je 03.02.1973. godine u Suvom Dolu. Osnovnu školu završila je u Žagubici. Srednju školu je završila u Boru i Majdanpeku. Slikarstvom se bavi desetak godina. Osnivač je i redovan član ULUHA-a. Učestvovala je u radu Međunarodne likovne kolonije „Homolјe Art” u više saziva.

Učestvovala je na izložbi slika „Žene slikari” 2009, 2010. i 2011. godine u Majdanpeku. Učesnik je bijenala minijatura u Gornjem Milanovcu.

Do sada je učestvovala na većem broju kolektivnih izložbi slikara Homolјa, kao i na izložbama slika sa Međunarodne likovne kolonije „Homolјe Art”.

 

Aktivno se bavi graviranjem u različitim materijalima (kamenu, staklu…) i bavi se izradom umetničkih predmeta i minijatura.

 Živi i radi u Suvom Dolu i inspiracija su joj ćerke Magdalena i Anđelina.

 Pregled preko celog ekrana : OVDE

Snezana Nikolic virtual

Kritika:

U ličnom traganju devojke, žene i majke, Snežan uporno pokušava da pronađe sebe. Težeći da svoj likovni izraz uskladi kroz istinski zanos i tok misli, upućena na svakodnevnicu  i davanja, ona putem spirala i uvijenih formi pravi opnu. Sve svoje smešta baš tu, pri sebi, u okrilјu lične zaštite. Često nejasnih trzaja, u jednom trenutku i previše objašnjenih, dok u sledećem opisuje osećaj sigurnosti ili upravo njen nedostatak. Usplahirenost majke što bdi, kao i „životinjski" snažne energije  koja podupire to bdenje.

Paleta ove slikarke je čas u snažnom koloritu, čas gamski rešena gde kroz slojevite prelaze opravdava forme vijugave i opisne. Simboličko obraćanje i potreba da se sugestivnim putem utiče na problematiku koju obrađuje, čak odlazi do granice bukvalnog.

Pored tema koje se mogu sagledati kao svijevijna ispovest, Snežana se na potpuno drugačin način dotiče prirode. Inspirisana predelima koji se godinama filtriraju kroz njenu opservaciju, rukopis u potezu dolazi čak i do apstratnog shvatanja. Pojedine površine funkcionalne su same za sebe i mogu se doživeti bez dovođenja u vezu sa materijalnim i opipljivim. Potrebu za eksperimentom i novim spoznajama kroz materijal koji koristu u radu, provlači kroz svoje stvaralaštvo.

Uz zahvalnost na hrabrosti i ukazanom poverenju, nemim posmatračima, konzumentima umetnosti, preostaje pažlјivo posmatranje ovih doživlјaja, zapisa i opomena koje ova slikarka taloži. Energičnim i smelim izletima sa još puno prostora za napredak i dublјe promatranje sadržine slike ogleda se samo njena bit.

Dip. Slikar 

Marija Aleksić

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME