Milena Pavlović Barili

barili

„MILENA POD SUNCEM HOMOLJA"

                                                 (Pariz, 1932.)

Kad prođe svetlost,

uspećemo se visokim gorama.

Penjući se,

tražićemo ravnotežu

po najvišim vrhovima sveta.

 

 

 

 

Milena Pavlović - Barili, zahvaljujući svom čudesnom talentu i izuzetnom slikarskom senzibilitetu, zauzela je značajno mesto u evropskoj umetnosti četvrte decenije dvadesetog veka. Milenino umetničko stvaralaštvo je sinteza slikarstva i poezije.

Milena je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, kao jedino dete u braku obrazovane Požarevljanke Danice Pavlović - Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija. Život joj je bio kratak i neobičan, ispunjen sanjarenjem, radom i nespokojem. Milenin život obojili su rodni Požarevac, Beograd, Minhen, Rim, Pariz i na kraju Njujork. U Požarevcu je uglavnom provela detinjstvo, gde je i prve crtačke časove dobila od nastavanika Josipa Vučetića. U Beogradu je upisala Umetničku školu (1922 - 1926), gde su joj profesori bili Beta Vukanović, Ljubomir Ivanović i Dragi Stojanović, a zatim uči kod poznatih nemačkih profesora Huga fon Habermana i Franca fon Štuka, na Umetničkoj akademiji u Minhenu (1926 - 1928). Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, za ljude i prirodu koji su je okruživali, ali i za filmske zvezde. Uporedo sa slikama radi i seriju modnih kreacija i ilustracija.

Milenino najznačajnije umetničko stvaralaštvo nastalo je van granica Srbije. Putovala je širom Evrope i obilazila muzeje i galerije. Uoči Drugog svetskog rata, avgusta 1939. godine, odlazi u Njujork da bi prisustvovala Velikoj izložbi nadrealista. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih časopisa: „Vog”, „Harpers bazar”, „Šarm”, „Glamur” i drugih. Tada radi i dizajn za „Revlon” kozmetiku i za parfem „Eskejp Meri Danhil”. Sarađuje i sa kompozitorom Đan Karlom Menotijem, za čiji balet „Sebastijan” pravi skice kostima.

Milena je umrla 6. marta 1945. godine u Njujorku. Urna sa posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim gde je pohranjena na groblju „Cimitero acattolico degli stranieri”. Tu su kasnije sahranjeni i njen otac Bruno (1952.) i majka Danica (1965.). Milena je iza sebe ostavila značajan umetnički opus, a zahvaljujući majci Danici, 24. juna 1962. godine u rodnoj kući u Požarevcu, otvorena je galerija Milene Pavlović - Barili.

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME