.

.

Дана 15. новембра 2017. године са четвороразредним комбинованим одељењем учитељица Звонимирка Јовичић  одржала је двочас по принципу хоризонтално-вертикалне интеграције.Реч је о наставном предмету Свет око нас / Природа и друштво и наставном предмету Народна традиција. Двочас је реализован изван учионице у присуству колега и директорке школе, а највећи део времена искоришћен је  за рад у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици.

Певачка и фолклорна група “Савска Зора“из Београда гостовала је протеклог викенда у Жагубици у завичајном музеју Хомоља . Гостима је добродошлицу пожелео директор Завичајног музеја Саша Илић, рекавши да је гостовање поменуте групе само једна у низу активности које завичајни музеј реализује.

Етнографска изложба у музеју Хомоља у Жагубици за посетиоце ће бити отворена наредних годину дана.  Аутор изложбе је етнолог Даница Ђокић.На изложби су приказани: стамбена архитектура, посуђе које се некада користило, храна: сва она коју је Хомоље у тадашње време давало, сегмент традиционале привреде, бачијско сточарство, елементи старе српске ношње којом су се очували „трвељи“ као оглавље које потиче из средње г века, али и архаична женска влашка ношња на којој је најупечатљивији детаљ прегача са ресама. Изложба такође садржи мотиве породичне славе и привредни  део, који је Жагубицу претворио у варошицу и имао утицаја на формирање чаршије, а то су занати и угоститељство.

На територији општине Жагубица, у оквиру Завичајног музеја „Хомоље“ , у току је низ активности на активирању постојећих и откривању нових археолошких налазишта, чије би стављање у функцију – са научног и туристичког аспекта утицало на комплетно позиционирање ове дестинације. Истраживања се спроводе са историјског и археолошког становишта, а све под патронатом Народног музеја из Пожаревца.

Скупштинско заседање у Жагубици  одржано је у понедељак 12. Јуна, у присуству  20 одборника. Седницом је председавала председник Скупштине општине Оливера Пауљескић, а поред одборника истој су присуствовали председник општине Сафет Павловић, заменик председника Предраг Ивковић, начелник Oпштинске управе Смедеревка Буцкић и директори јавних предузећа и установа општина  Жагубица и Петровац на Млави.

12 апр 2017 21:22

У Београду је у уторак, 11. априла, потисан протокол о сарадњи [ ... ]

Новостипрочитај више
29 сеп 2017 17:38

Етнографска изложба у музеју Хомоља у Жагубици за посетиоце [ ... ]

Новостипрочитај више
19 јан 2016 22:00

Прва изложба скулптура у камену аутора Велимира Веље Каравелића, [ ... ]

Новостипрочитај више
©2017 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
design by HW

Search