Eтнографска изложба и „Калиграфија” у Завичајном музеју Хомољa

Етнографска изложба у Музеју у Жагубици за посетиоце биће отворена наредних годину дана. Аутор изложбе је етнолог Даница Ђокић. На изложби су приказани: стамбена архитектура, посуђе које се некада користило, храна: сва она коју је Хомоље у тадашње време давало, сегмент традиционале привреде, бачијско сточарство, елементи старе српске ношње којом су се очували „трвељи“ као оглавље које потиче из средњег века, али и архаична женска влашка ношња, где је најупечатљивији детаљ прегача са ресама. Изложба, такође, садржи мотиве породичне славе и привредни део који је Жагубицу претворио у варошицу и имао утицаја на формирање чаршије, а то су занати и угоститељство.

 

Поред ове, у Музеју у Жагубици, налази се и поставка изложбе „Калиграфија“, уметност давања форме на изражајан, хармоничан и вешт начин ауторке Виолете Марковић, која је до сада самостално излагала седам пута и учествовала на преко 50 колективних изложби.

Градећи своје стваралаштво на основама српске средњовековне писане традиције, али и оне настале на архитектонској пластици, уметница је ћирилични запис успешно сјединила са шаром и украсом као смисаоним језиком симбола. Потпуна посвећеност делу, где се приказују контрола руке и уметност истовремено, исказује раскош којим се спајају традиција и уметност на савремени начин, суштински је приближавајући данашњем времену и подједнако обраћајући пажњу на прошлост.

 

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME