Прва изложба скулптура у камену

Прва изложба скулптура у камену, аутора Велимира Веље Каравелића, отворена је у Жагубици у Завичајном музеју у оснивању и представља један од најважнијих културних догађаја у Хомољу.

Амбијент отварања био је јединствен, а по жељи г. Каравелића засвирала је и фрула, док је изложбу отворио бивши председник Удружења ликовних уметника Хомоља, Воја Кумбрић. Посетиоцима се такође обратио и г. Жика Стефановић Босоноги, који скулптуре ради и ствара у дрвету и из свог угла окарактерисао рад уметника чија су дела представљена, истакавши да се управо овом изложбом требају поставити темељи будуће хомољске школе стварања вајарства у мермеру, за шта итекако има потенцијала.

Сам уметник Велимир Веља Каравелић о својим делима рекао је да су слика и прилика његовог завичаја, која попримају помало библијски карактер: „Камен пркоси вечности - и то је био један од разлога да се одлучим баш за стварање фигура од поменутог материјала. Посебно сам срећан јер у жагубичком крају постоји духовни смисао за уметност и величанствена народна музика, посебно фрула, која понекад казује више од речи. Поставка фигура које су пред вама представља сеобе људи који су невољно одлазили са својих огњишта. Стога су овде приказани обични грађани који са собом носе терет и тешку муку која их је притисла, а са друге стране, монаси који представљају цркву и одолевају свему томе”, истакао је уметник Велимир Веља Каравелић.

Каравелићева изложба скулптура у камену биће отворена наредних месец  дана у згради старог Дома културе - Завичајном музеју у оснивању, у Жагубици.

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME