Стари Дом у Жагубици предат на коришћење

Мештани свих насеља општине Жагубица ове године су посебно имали разлога да са радошћу прославе Дан општине, заједно са локалним руководством које предводи председник Сафет Павловић. У протеклих годину дана, оно што је било посебно карактеристично за целу територију коју покрива општина Жагубица јесте низ одрађених послова у готово свим гранама привреде, културе, спорта и осталог. Тако је и у Жагубици у ново рухо „обучен” стари Дом културе, до скоро рушевина без значаја. 

Како би добио вредност која му и припада, локално руководство у сарадњи са Министарством културе и информисања Србије реализовало је пројекат у циљу уређења овог, сада велелепног здања, где ће своје место наћи чланови Ловачке секције, Савета месне заједнице „Врело“ Жагубица, као и Ликовни ствараоци Хомоља, где ће чувати непроцењиву вредност истакнутог уметника Светомира Арсића Басаре, јер је општина Жагубица, како је речено на отварању, дорасла да одговори великим изазовима.

„Meне Жагубица подсећа на то да она остварује велике мисли... Она се труди свим силама да скромним средствима доведе себе у ред и то је оно што плени човека. Настоји да свим својим могућностима, својим ентузијазмом и енергијом надокнади све друго што се материјалним могућностима не може. У томе је снага овога народа и тиме он привлачи пажњу људи који знају да цене поштење и вредност. Грађанима општине Жагубица желим да наставе тим путем, тим напорима да се служе у остварењу својих циљева и они ће себи обезбедити лепу будућност”, рекао је Басара на отварању легата.

Изложбу је отворио председник општине Жагубица Сафет Павловић, при чему се у име локалне самоуправе, у своје име и име свих грађана, захвалио Басари на одлуци да овако нешто велико подари општини Жагубица, а тиме задобије и статус домаћина.

Осим легата који ће бити стална поставка у адаптираном простору старог Дома, какав назив носи од вајкада, грађани Жагубице и околних насеља могу га користити за славља, скупове, организацију приредби и остале садржаје.

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME