Радован Трнавац Мића

Радован Трнавац Мића излагао је групно више од хиљаду пута, у многим градовима света. Излагао је са најзначајнијим именима 20. века, као што су Пикасо, Раушенберг, Лихтенштајн, Ворхол и многи други.


Радован Трнавац Мића је рођен 1950. године у Крагујевцу. Основну школу завршио је у Ваљеву, а средњу електротехничку школу „Никола Тесла” у Београду. Своје прво сликарско искуство стекао је у Никшићу на Вишој педагошкој академији, у класи професора Николе Гвозденовића. Судбина је хтела да после завршене прве године буде примљен на Ликовну академију у Београду, сликарски одсек, на којој је дипломирао 1977. године у класи професора Младена Србиновића. 

Од 1981. године живео је у Америци, где је предавао сликање и цртање у високим школама уметности. 

Поред сликарства, Радован Трнавац Мића бави се и вајарством. Урадио је пет споменика који се налазе у македонским градовима Битољ, Крушево и Брусник. 

Објављене су три монографије о животу и раду Радована Трнавца Миће, као и значајан број књига: „Art in America” (1983), „The Best of Day Tripping and Dining” (1986), „Soho” (1991), „У сенци славних” (1995), „Дневни жаропек” (2008).  

 

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME