„Камен древног сневача”

Посетиоци изложбе имали су прилику да погледају уметничка дела осликана на платну и природним материјалима – дрвету, камену, кожи, као и на предметима за свакодневну употребу.

 

Бата Анђелковић долази са кањона реке Вучјанке, на коме се алази његов природни атеље у коме ствара. Један период свог уметничког рада провео је са Милићем од Мачве.

„Моји радови стварани су на разним подлогама и предметима. Такође, без икаквих оптичких помагала израђујем минијатурe, по којима сам познат и изван граница Србије”, рекао је између осталог Анђелковић.

„Бата је осликао многе стене, а његова дела оплеменила су кањон реке Вучје код Лесковца, где је излетиште претворио у својеврсну галерију фресака. Сликање у природи и са природом је његов неисцрпни извор, мада срж проналази и у српским коренима, средњовековној историји и православљу. Батини радови оплемењују Скобаљић град, Ђавољу варош, Пролом и Луковску бању, а могу се видети и у великом броју цркава и манастира. Ради дела великих димензија, али и посебно занимљиве минијатуре. На перу за писање насликао је Вука Караџића, на врху шибице лик Светог Саве, а на зрнима пшенице лозу Немањића и патријарха Павла. Посебно је поносан на циклус под називом „Будимо људи“ кога чине портрети патријарха Павла где се лик преображава из слике у слику”, нагласила је Павленко Перић. Додала је да је о Бати, између осталог, снимљен и документарни филм „Камен древног сневача 1 и 2“, аутора Небојше Илића Илкета, који је више пута награђиван, а који је у Москви освојио награду бронзаног витеза.

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME