Академик Светомир Арсић БАСАРА добитник је награде Вукове задужбине за уметност

Академик Светомир Арсић БАСАРА добитник је награде Вукове задужбине за уметност за ретроспективну изложбу „Светомир Арсић Басара - Радови (1998 - 2018)".

Ретроспективна изложба академика Басаре приређена је 2019. године у галерији САНУ, поводом јубилеја - деведесет година од рођења аутора.

Посебна је част за нашу младу установу да се у њој налази легат овог изузетног уметника.

Због посебне привржености нашој општини, у знак захвалности, господин Басара је проглашен првим почасним грађанином општине Жагубица.

Награду Вукове задужбине за уметност лауреат, Арсић Басара, добио је за изложбу „Радови (1998 - 2018)” одржаној од 11. октобра до 20. новембра 2019, у Салону Народног музеја Зрењанин, а изложба је прво отворена у Галерији САНУ.

У овом Одбору, чланови жирија су: проф. Светислав Божић, дописни члан САНУ (председник), Рада Ђуричин, др Милијана Симоновић, Павле Медаковић, Ђорђе Малавразић, Мирко Демић и др Бранко Златковић.

На изложби у Салону НМЗ представљени су радови појединачних скулптура, као и радови из неколико циклуса на којима је Басара радио у периоду од 1998. до 2018. године.

Теме из којих Басара црпи стваралачку енергију су бесмртност косовског мита, слава српских витезова, лепоте српских манастира, некада славна средњовековна Србија и династија Немањића.

Страдање српског народа, као и подстицаји за стваралачку моћ, огледа се у циклусу „(Не)милосрдни анђео”, који се односи на бомбардовање Србије од стране НАТО 1999. године.

Његова стваралачка филозофија може се огледати у следећој мисли: „Без завичаја, не постоји пут у уметност, јер завичај ствара предодређеност”, стоји у образложењу награде.

Вајар, ликовни педагог, теоретичар и академик, Арсић Басара (92) рођен је у селу Севце, на Косову и Метохији, а дипломирао је 1958. године на Академији примењених уметности у Београду.

У уметничкој каријери, дугој шест деценија, бавио се доста педагошким радом, а у пракси излагао је на самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству.

Награда Вукова задужбина додељује се за период од октобра 2019. до октобра 2020. године и биће уручена добитницима 2021, када то дозволе епидемиолошке прилике.

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME