Отворене три изложбе у оквиру једанаесте Међународне ликовне колоније

 

У мотелу „Врело” у Жагубици одржава се 11. Међународна ликовна колонија „Хомоље - АРТ 2016”. Овај традиционални уметнички догађај траје од 22. до 28. маја, а окупио је бројне сликаре који ће разменити искуства и исказати свој таленат.

 

 

У оквиру колоније, отворене су три изложбе.

Прва изложба отворена је у атељеу мотела „Врело” и то је изложба радова прошлогодишњег сазива у којем је учествовао велики број академских сликара из Србије и шире.

У галерији Удружења ликовних уметника у центру Жагубице, отворена је изложба слика аутора Миленка Бујише и Николе Бранковића. Изложбу је свечано отворила Марија Алексић, организатор и учесник 11. Међународне локовне колоније.

„Ми смо практично на извору Млаве и требало би да останете дуже да бисте је доживели, насликали... Прошле године сам по први пут овде био, ове године сам потврдио то. Природа, људи који још имају душу су управо ту, а ми то и тражимо и ја сам презадовољан. Оно што смо, такође, запазили је исто тако да су овде фини и лепи људи, нарочито даме, а ми ту и налазимо инспирацију. Ја се надам да ћемо ми то нешто и забележити у нашим атељеима када дођемо кући”, истакао је сликар Миленко Бујиша.

У оквиру ликовне колоније, у холу Дома културе отворена је и изложба графика малог формата, аутора Родољуба Карановића, коју је свечано отворио директор Културно- просветног центра „Јован Шербановић” Жагубица, Драган Зарић.

„Графика је прво постала као начин да се слике убаце у књиге. Према томе, првобитно је била графика малог формата, али је брзо заборављена и прешло се на галеријске формате, чак сада и на врло велике формате – 2 са 2 метра и веће. Мали фомат је био запостављен и онда се пре неких двадесетак година појавила једна изложба малог формата, намерно и безобразно... учествовао сам у њеној поставци... И онда је почело да се котрља. Људи су почели да се појављују. Сви су радили мали формат, али нико га није излагао. Сада већ има сталних поставки малог формата, једном до два пута годишње. У Београду постоји такозвани „Велики печат” (Награда годишња), али је направљен и „Мали печат” и то је печат за мали формат (награда за мали формат). Зашто? Па, мали формат може да буде људима ближи. Он је некако ситнији, минициозан, сагледљив једним погледом и човеку пружа један доживљај интиме, без обзира на то колико је у суштини и велика графика која је представљена на том малом формату. Многи кажу „мала графика”. Нема мале графике, као што нема ни малог сликарстава. Све је то велико колико је и успешно, а формат говори нешто друго”, рекао је сликар Родољуб Карановић.

Љубитељи ликовне уметности моћи ће да погледају изложбе до петка, када се очекује и затварање овогодишње ликовне колоније.

 

 

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME