Десета ликовна колонија УЛУХ-a у Жагубици

Десета ликовна колонија „Хомоље АРТ” и ове године окупила је еминентне ликовне ствараоце из целе Србије, а инспирацију која их је надахњивала крај чувеног Врела Млаве преносили су на сликарска платна недељу дана, колико је трајала колонија. Јубиларну колонију отворила је Милена Пајић, председник СО Жагубица.

 

У оквиру ликовне колоније, отворена је и изложба слика историчара уметности Здравка Вучинића, сликара из Београда, иначе селектора ликовних колонија у Жагубици. На отаварњу изложбе о аутору и изложеним делима говорио је Власта Николић, историчар уметности. Изложбу је отворио Љубиша Јовкић, заменик председника општине Жагубица.

Диван гест ликовних ствараоца је био тај да су део својих слика насталих на овој колонији поклонили у хуманитарне сврхе и онe су продатe у оквиру хуманитарне аукције слика коју су организовали општина Жагубица и Удружење ликовних уметника Хомоља. Средства прикупљена на овај начин усмерена су на рачун Удружења инвалида Хомоља, које ће ускоро добити нове просторије и биће утрошена на њихово опремање. За уметнике је био организован и пријем у кабинету председника општине Жагубица Сафета Павловића, који је последњег дана колоније и затворио '“Хомоље АРТ”.

Домаћин овогодишње колоније била је општина Жагубица, а организатори КПЦ, ТОЖ и УЛУХ. Богате активности УЛУХ-а обележиће и период пред нама: слике настале на прошлогодишњој колонији биће изложене у галерији Удружења ликовних уметника у време трајања манифестације сабор „Врела Хомоља”, а једнодневна ликовна радионица организована у оквиру манифестације „Ноћ у Горњаку”, која традиционално окупља песнике и сликаре сваког августа.

У септембру, све заљубљенике у ликовну уметност очекује самостална изложба скулптура академског вајара Јанка Лалића из Лазнице, у кући Ђуре Јакшица у Београду.

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME