×

Грешка

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but ULUH/kaliope is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: /home/muzejzag/public_html/images/stories/ULUH/kaliope

×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ULUH/kaliope

„Калиопе"

kaliope flajer

Жене су сувише често заборављане, превиђане и маргинализоване у званичној историографији Аустрије - што је чињеница која даје још више значаја настојању ове изложбе да истражи протеклих 200 година у светлу биографија значајних Аустријанки, жена чији су таленти, снага воље и упорна храброст обогатили и обликовали њихову земљу.

Њихови животи и њихов рад, који су заслужни за макар половину интелектуалног идентитета Аустрије, биће овде препознати у форми проминентних примера са пуном свешћу о неизбежним пропустима, од којих су неки неприхватљиви, које таква форма портретисања подразумева.

Ова изложба бави се животним причама аристократкиња, уметница, домаћица салона, научница, активисткиња за женска права, политичарки, глумица, музичких уметница и редитељки у хронолошком следу. На тај начин формира се лук који почиње у 19. веку и долази до данашњих дана. Читавим путем, евидентна је универзална тема борбе жена за еманципацију, са свим победама и поразима који су уз њу ишли. Од чежње за слободом у времену бидермајера до нашег 21. века много тога је постигнуто. Али се такође јасно види да истинска једнакост тек треба да се постигне и да заиста много тога тек треба да буде урађено на том пољу.

Kaliope

Приказ преко целог екрана

{gallery}ULUH/kaliope{/gallery}

 

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME