Radovan Trnavac Mića

Radovan Trnavac Mića izlagao je grupno više od hiljadu puta u mnogim gradovima sveta. Izlagao je sa najznačajnijim imenima 20. veka, kao što su Pikaso, Raušenberg, Lihtenštajn, Vorhol i mnogi drugi.

Radovan Trnavac Mića je rođen 1950. godine u Kragujevcu. Osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju elektrotehničku školu „Nikola Tesla” u Beogradu. Svoje prvo slikarsko iskustvo stekao je u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji, u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Sudbina je htela da posle završene prve godine bude primljen na Likovnu akademiju, slikarski odsek, u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1977. godine, u klasi profesora Mladena Srbinovića.

Od 1981. godine živeo je u Americi, gde je predavao slikanje i crtanje na visokim školama umetnosti.

Pored slikarstva, Radovan Trnavac Mića bavi se i vajarstvom. Uradio je pet spomenika koji se nalaze u makedonskim gradovima Bitolj, Kruševo i Brusnik.

Objavljeno su tri monografije o životu i radu Radovana Trnavca Miće, kao i značajan broj knjiga: „Art in America” (1983), „The Best of Day Tripping And Dining” (1986), „Soho” (1991), „U senci slavnih” (1995), „Dnevni žaropek” (2008).

 

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME