×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but ULUH/Milena Pavlovic Barili is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/muzejzag/public_html/images/stories/ULUH/Milena Pavlovic Barili

×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ULUH/Milena Pavlovic Barili

Izložba slika Milene Pavlović Barili

 

Sabor „Vrela Homolja“ 2018. godine, praćen je i brojnim izložbama, među kojima je pomene vredna i postavka slika Milene Pavlović – Barili, jedne od najznačajnijih predstavnica evropske umetničke avangarde četvrte decenije dvadesetog veka.

 

360 icon v2

O životu i delima poznate slikarke govorila je Violeta Tomić, hustos galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu i posetima istovremeno poželela dobrodošlicu. Izložbu slika „Milena pod suncem Homolja“, prisustvom su uveličali Svetomir Arsić Basara, počasni građanin opštine Žagubica, svetski priznati umetnik Čedomir Mirkov, delegacija grada Pjotrkof Tribunalski, brojni ljubitelji umetnosti, kao i predstavnici lokalnog rukovodstva. Postavku eksponata otvorila je Olivera Pauljeskić, predsednik Skupštine opštine Žagubica. Postavka dela poznate umetnice Milene Pavlović - Barili može se pogledati do kraja jula meseca, svakog dana u Galeriji likovnih umetnika Homolja u Žagubici.

{gallery}ULUH/Milena Pavlovic Barili{/gallery}

 

Kad prođe svetlost,

uspećemo se visokim gorama.

Penjući se,

tražićemo ravnotežu

po najvišim vrhovima sveta.

Milena Pavlović Barili, zahvaljujući svom čudesnom talentu i izuzetnom slikarskom senzibilitetu je zauzela značajno mesto u evropskoj umetnosti četvrte decenije dvadesetog veka. Milenino umetničko stvaralaštvo je sinteza slikarstva i poezije.

Milena je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine kao jedino dete u braku obrazovane Požarevljanke Danice Pavlović Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija. Život joj je bio kratak i neobičan, ispunjen sanjarenjem, radom i nespokojem.

Milenin život obojili su rodni Požarevac, Beograd, Minhen, Rim, Pariz i na kraju Njujork.

U Požarevcu je uglavnom provela detinjstvo gde je i prve crtačke časove dobila od nastvanika Josipa Vučetića. U Beogradu je upisala Umetničku školu (1922-1926), gde su joj profesori bili Beta Vukanović, LJubomir Ivanović i Dragi Stojanović, a zatim uči kod poznatih nemačkih profesora Huga fon Habermana i Franca fon Štuka na Umetničkoj akademiji u Minhenu (1926-1928).

Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, za ljude i prirodu koji su je okruživali, ali i za filmske zvezde. Inspirisana filmskim glamurom slika Autoportret sa tokom, Rudolf Valentino, Prvi osmeh... Uporedo sa slikama radi i seriju modnih kreacija i ilustracija: Dama sa leptirima, Dama u crnoj haljini, Dama sa monoklom...

Milenino najznačajnije umetničko stvaralaštvo nastalo je van granica Srbije. Putovala je širom Evrope i obilazila muzeje i galerije. Družila se sa najeminentnijim intelektualcima svoga doba kao što su: Žan Kasu, Đorđo de Kiriko, Pol Valeri, Andre Lot i tako stekla neophodna iskustva u umetničkom sazrevanju. Njena stvaralačka sloboda se nije mogla zaustaviti; nadahnuta nadrealizmom i metafizičkim slikarstvom na njenim delima mešaju se antički i savremeni elementi: Alegorijski lik (Muška figura sa krilima), Enigmatska kompozicija (Poluakt i portret) i Sedeća ženska figura pored drveta.

Milenina paleta je raznovrsna i poetski otvorena i prema slutnji i prema spoznaji. Taj period karakteriše promišljanje i večna potraga za istinitim odgovorima o ljudskoj biti. Na njenim slikama možemo videti uticaj Frojdove teorije istraživanja potisnutih osećanja. Na svojim slikama poput Autoportreta sa šeširom, pokazuje lepotu linije i čulnu uverljivost koja prerasta u pravu likovnu vrednost.

Uoči Drugog svetskog rata, avgusta 1939. godine, odlazi u NJujork da bi prisustvovala Velikoj izložbi nadrealista. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih časopisa: „Vog“, “Harpers bazar“, “Šarm“, “Glamur“ i druge. Tada radi i dizajn za „Revlon“ kozmetiku i za parfem „Eskejp Meri Danhil“. Sarađuje i sa kompozitorom Đan Karlom Menotijem, za čiji balet „Sebastijan“ pravi skice kostima.

Milena je umrla 6. marta 1945. godine u NJujorku.

Urna sa posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim gde je pohranjena na groblju Cimitero acattolico degli stranieri. Tu su kasnije sahranjeni i njen otac Bruno (1952.) i majka Danica (1965.).

Milena je iza sebe ostavila značajan umetnički opus, a zahvaljujući majci Danici 24. juna 1962. godine u rodnoj kući u Požarevcu otvorena je Galerija Milene Pavlović Barili.

Istoričar umetnosti Violeta Tomić

 

© 2017-2021 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME