Deseta likovna kolonija ULUH-a u Žagubici

Deseta likovna kolonija „Homolje ART” i ove godine okupila je eminentne likovne stvaraoce iz cele Srbije, a inspiraciju koja ih je nadahnjivala kraj čuvenog Vrela Mlave prenosili su na slikarska platna nedelju dana, koliko je trajala kolonija. Jubilarnu koloniju otvorila je Milena Pajić, predsednik SO Žagubica.

U okviru likovne kolonije, otvorena je i izložba slika istoričara umetnosti Zdravka Vučinića, slikara iz Beograda, inače selektora likovnih kolonija u Žagubici. Na otavarnju izložbe o autoru i izloženim delima govorio je Vlasta Nikolić, istoričar umetnosti. Izložbu je otvorio Ljubiša Jovkić, zamenik predsednika opštine Žagubica.

Divan gest likovnih stvaraoca je bio taj da su deo svojih slika nastalih na ovoj koloniji poklonili u humanitarne svrhe i one su prodate u okviru humanitarne aukcije slika koju su organizovali opština Žagubica i Udruženje likovnih umetnika Homolja. Sredstva prikupljena na ovaj način usmerena su na račun Udruženja invalida Homolja, koje će uskoro dobiti nove prostorije i biće utrošena na njihovo opremanje. Za umetnike je bio organizovan i prijem u kabinetu predsednika opštine Žagubica Safeta Pavlovića, koji je poslednjeg dana kolonije i zatvorio '“Homolje ART”.

Domaćin ovogodišnje kolonije bila je opština Žagubica, a organizatori KPC, TOŽ i ULUH. Bogate aktivnosti ULUH-a obeležiće i period pred nama: slike nastale na prošlogodišnjoj koloniji biće izložene u galeriji Udruženja likovnih umetnika u vreme trajanja manifestacije sabor „Vrela Homolja”, a jednodnevna likovna radionica organizovana u okviru manifestacije „Noć u Gornjaku”, koja tradicionalno okuplja pesnike i slikare svakog avgusta.

U septembru, sve zaljubljenike u likovnu umetnost očekuje samostalna izložba skulptura akademskog vajara Janka Lalića iz Laznice, u kući Đure Jakšica u Beogradu.

 

 

© 2017-2022 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME