Izložba slika Milene Pavlović - Barili

 

Sabor „Vrela Homolja” 2018. godine praćen je i brojnim izložbama, među kojima je pomene vredna i postavka slika Milene Pavlović – Barili, jedne od najznačajnijih predstavnica evropske umetničke avangarde četvrte decenije dvadesetog veka.

 

360 icon v2

O životu i delima poznate slikarke govorila je Violeta Tomić, hustos galerije Milene Pavlović - Barili u Požarevcu, koja je posetiocima, istovremeno, poželela dobrodošlicu. Izložbu slika „Milena pod suncem Homolja", prisustvom su uveličali Svetomir Arsić Basara, počasni građanin opštine Žagubica, svetski priznati umetnik Čedomir Mirkov, delegacija grada Pjotrkof Tribunalski, brojni ljubitelji umetnosti, kao i predstavnici lokalnog rukovodstva. Postavku eksponata otvorila je Olivera Pauljeskić, predsednik Skupštine opštine Žagubica. Postavka dela poznate umetnice Milene Pavlović - Barili može se pogledati do kraja jula meseca, svakog dana u galeriji Likovnih umetnika Homolja u Žagubici.

 

Kad prođe svetlost,

uspećemo se visokim gorama.

Penjući se,

tražićemo ravnotežu

po najvišim vrhovima sveta.

 

 

 

Milena Pavlović - Barili, zahvaljujući svom čudesnom talentu i izuzetnom slikarskom senzibilitetu, zauzela je značajno mesto u evropskoj umetnosti četvrte decenije dvadesetog veka. Milenino umetničko stvaralaštvo je sinteza slikarstva i poezije.

Milena je rođena u Požarevcu, 5. novembra 1909. godine, kao jedino dete u braku obrazovane Požarevljanke Danice Pavlović - Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara i putopisca Bruna Barilija. Život joj je bio kratak i neobičan, ispunjen sanjarenjem, radom i nespokojem. Milenin život obojili su rodni Požarevac, Beograd, Minhen, Rim, Pariz i na kraju Njujork. U Požarevcu je uglavnom provela detinjstvo, gde je i prve crtačke časove dobila od nastavanika Josipa Vučetića. U Beogradu je upisala Umetničku školu (1922 - 1926), gde su joj profesori bili Beta Vukanović, Ljubomir Ivanović i Dragi Stojanović, a zatim uči kod poznatih nemačkih profesora Huga fon Habermana i Franca fon Štuka, na Umetničkoj akademiji u Minhenu (1926 - 1928). Početak Mileninog slikarstva je vezan za akademsko učenje, za ljude i prirodu koji su je okruživali, ali i za filmske zvezde. Uporedo sa slikama radi i seriju modnih kreacija i ilustracija.

Milenino najznačajnije umetničko stvaralaštvo nastalo je van granica Srbije. Putovala je širom Evrope i obilazila muzeje i galerije. Uoči Drugog svetskog rata, avgusta 1939. godine, odlazi u Njujork da bi prisustvovala Velikoj izložbi nadrealista. Pored rada na čistoj umetnosti, Milena je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu, pre svega kao ilustrator najuglednijih američkih modnih časopisa: „Vog”, „Harpers bazar”, „Šarm”, „Glamur” i drugih. Tada radi i dizajn za „Revlon” kozmetiku i za parfem „Eskejp Meri Danhil”. Sarađuje i sa kompozitorom Đan Karlom Menotijem, za čiji balet „Sebastijan” pravi skice kostima.

Milena je umrla 6. marta 1945. godine u Njujorku. Urna sa posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim gde je pohranjena na groblju „Cimitero acattolico degli stranieri”. Tu su kasnije sahranjeni i njen otac Bruno (1952.) i majka Danica (1965.). Milena je iza sebe ostavila značajan umetnički opus, a zahvaljujući majci Danici, 24. juna 1962. godine u rodnoj kući u Požarevcu, otvorena je galerija Milene Pavlović - Barili.

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME