barili

„MILENA POD SUNCEM HOMOLJA"

                                                 (Pariz, 1932.)

Kad prođe svetlost,

uspećemo se visokim gorama.

Penjući se,

tražićemo ravnotežu

po najvišim vrhovima sveta.

 

kaliope flajer

Žene su suviše često zaboravljane, previđane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije. Što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki - žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju.

snezana nikolicRođena je 03.02.1973. godine u Suvom Dolu. Osnovnu školu završila je u Žagubici. Srednju školu je završila u Boru i Majdanpeku. Slikarstvom se bavi desetak godina. Osnivač je i redovan član ULUHA-a. Učestvovala je u radu Međunarodne likovne kolonije „Homolјe Art” u više saziva.

Učestvovala je na izložbi slika „Žene slikari” 2009, 2010. i 2011. godine u Majdanpeku. Učesnik je bijenala minijatura u Gornjem Milanovcu.

Do sada je učestvovala na većem broju kolektivnih izložbi slikara Homolјa, kao i na izložbama slika sa Međunarodne likovne kolonije „Homolјe Art”.

 

bujsa2

 

Milenko Buiša je zapažen po širokom spektru interesovanja kada je u pitanju fenomenološki aspekt slike. Prvo, poput osvedočenih majstora bliskih tokovima tradicije, on pokazuje sklonost za gotovo sve slikarske tehnike. Podjednako se dobro izražava u akvarelu, temperi, ulјu, crtežu, pastelu. Drugo, njegove tematske preokupacije su takođe raznolike. Znamo ga kao slikara svega onoga što skreće pažnju njegove znatiželјe, kao što su mrtve prirode, pejzaži, figuralne kompozicije u kojima, neki put, provejava naglašen epski kontekst. Napokon, potvrdio se u domenu portreta, do nedavno značajnoj formi društvene umetnosti.

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME