Stari Dom u Žagubici predat na korišćenje

Meštani svih naselјa opštine Žagubica ove godine su posebno imali razloga da sa radošću proslave Dan opštine, zajedno sa lokalnim rukovodstvom koje predvodi predsednik Safet Pavlović. Na celoj teritoriji koju pokriva opštinaŽagubica proteklih godinu dana posebno karakteriše niz odrađenih poslova u gotovo svim granama privrede, kulture, sporta i ostalog. Tako je i u Žagubici u novo ruho „obučen“ Stari Dom kulture, do skoro ruševina, bez značaja.

Kako bi dobio vrednost koja mu i pripada, lokalno rukovodstvo u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije realizovalo je projekat u cilјu uređenja ovog, sada velelepnog zdanja, gde će svoje mesto naći članovi Lovačke sekcije, Saveta mesne zajednice „Vrelo“ Žagubica,kao i Likovni stvaraoci Homolјa, gde će čuvati neprocenjivu vrednost istaknutog umetnika Svetomira Arsića - Basara, jer je opština Žagubica , kako je rečeno na otvaranju, dorasla da odgovori velikim izazovima.

„Mene Žagubica podseća na to da ona ostvaruje velike misli... Ona se trudi svim silama da skromnim sredstvima dovede sebe u red i to je ono što pleni čoveka. Nastoji da svim svojim mogućnostima, svojim entuzijazmom i energijom nadoknadi sve drugo što se materijalnim mogućnostima ne može. U tome je snaga ovoga naroda i u tome on privlači pažnju lјudi koji znaju da cene šta znači poštenje i vrednost. Građanima opštine Žagubica želim da nastave tim putem, tim naporima da se služe u ostvarenju svojih cilјeva i oni će sebi da obezbede lepu budućnost“, rekao je na otvaranju legata Basara.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, pri čemu se u ime lokalne samouprave, u svoje ime i ime svih građana, zahvalio Basari na odluci da ovako nešto veliko podari opštini Žagubica, a time zadobije i status domaćina.

Osim legata koji će biti stalna postavkau adaptiranom prostoru „Starog Doma“ , kakav naziv nosi od vajkada, građani Žagubice i okolnih naselјa mogu ga koristiti za slavlјa, skupove, organizaciju priredbi i ostale sadržaje.

© 2017-2021 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME