Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да ресорно Министарство за туризам у сарадњи са преко 80 културно туристичких атракција широм Србије обележава Светски дан туризма. Поводом прославе овог датума, више од 80 културно туристичких атракција ће бесплатно отворити своја врата за грађане у понедељак 27. септембра и уторак 28. септембра 2021. године.

У тексту о изложби у Културном центру Београда, на размеђу 60-тих и 70-тих година прошлог века, Јерко Денегри наводи да она представља један сажети избор материјала излаганог у секцији Компјутери и визуелна истраживања у оквиру међународне манифестације Тенденције 4, одржане 1969. године, у Загребу. У истом тексту налазе се и следећи наводи: "У досадашњој пракси употребе компјутера у сврхе пластичног   обликовања,   најчешће   се   користио   поступак   графичког   представљања   различитих нумерички заснованих структура", "рад на компјутерској графици подразумева, као и у свакој другој уметничкој операцији, један лични став при избору полазних пластичких претпоставки.

Изложба слика, костима и лутака Тине Лепосавић

...Задовољна сам сасвим малом количином стварности...

       Ликовни свет Тине Лепосавић саткан је од невидљивих нити које спајају рад у позоришту и сликарство, игре дводимензионалних слика и тродимензионалних марионета, главних јунака сцене и маргинализованих, напуштених ликова behind the scenes. Јер немогуће је увек изнова постављати живу сценографију са марионетама, како би се продужио утисак целовитости једне представе. Можда је то заправо начин на који Тина Лепосавић и бира да одговори, преносећи позоришне лутке на дводимензионално платно, не губећи притом контекст њихових личних прича. Међусобна преплитања такве ликовне праксе и професионалног рада у позористу допринела су да ова два сегмента Тининог израза буду нераскидиво повезана, проткана и узајамно подстицајна, утемељена на опажању, чулима, материји.

© 2017-2021 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME