Чин потписивања уговора о легату Јована Шербановића

Председник општине Жагубица, Сафет Павловић, са најближим сарадницима, срдачно је дочекао и у кабинету угостио потомке народног хероја Јована Шербановића из Лазнице, Јована и Слободана, синове Јовановог брата Пауна. Повод посете Жагубици био је чин потписивања уговора о легату Јована Шербановића о чему се и разговарало на свечаном пријему. Тема су биле још и  уређење споменика културе у које се убраја и родна кућа Шербановића и очување културних вредности од заборава јер имају непроцењиву вредност.

 

Обилазак основне школе у Лазници, која носи име по народном  хероју Јовану Шербановићу, била је саставни део протокола где је госте поздравио директор школе Неша Пећић. Потом је положено цвеће на спомен обележје, а венац су положили председник општине Жагубица Сафет Павловић и Јован Шербановић, потомак Шербановића.  

Такође је уприличен и обилазак чесме борцима палим у рату од 1941. до 1945. године, чија је санација и реконструкција у току.

Уследила је, потом, посета родној кући Јована Шрбановића, где је, такође, на спомен обележје положено цвеће. Венац је са потомцима Шербановића положио министар у пензији, Андреја Милосављевић, у присуству вд директора Завичајниг музеја Жагубица Јанка Лалића, руководства општине Жагубица и гостију.

Цвеће је положено и на споменик Јована Шербановића у Жагубици, где је са Јовановим потомцима венац положио заменик председника општине Предраг Ивковић, а потом се приступило и церемонији чина потписивања уговора о формирању легата Јована Шербановића. Документ су потписали Јован и Слободан Шербановић и вршилац дужности Завичајног музеја у Жагубици, Јанко Лалић.

Након чина потписивања уговора о легату, гости су обишли галерију Завичајног музеја Хомоља у Жагубици, а захвалнице за досадашњу сарадњу и успешан наставак исте, потомцима Јована Шербановића, Слободану и Јовану, уручио је председник општине Жагубица Сафет Павловић.

 

© 2017-2024 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME