SAVREMENA UMETNOST

U okviru Zavičajnog muzeja Homolja nalazi se i zbirka savremene umetnosti koja možemo slobodno reći predstvalja pravo mesto za ljubitelje ove vrste umetnosti. Naša kolekcija obuhvata remek – dela svetski poznatog i priznatog akademika i vajara Svetomira Arsića Basare, čije skulpture od drveta i gvožđa služe kao inspiracija generacijama mladih vajara širom sveta.

Svetomir Arsić Basara, poznat po svojoj originalnosti i tehničkoj veštini, stvorio je dela od kojih mnoga istovremeno očaravaju svojom jednostavnošću i dubinom izraza. Njegove skulpture su simbol umetničke hrabrosti i duhovne dubine, postavljajući standarde koje mnogi umetnici slede.

Svetomir Arsić Basara “Srbija + Rusija do Tokija”, drvo i metal, 2014.

Svetomir Arsić Basara “BULAVA – čuvar mira”, drvo i metal, 2007 – 2015.

Svetomir Arsić Basara “Poziv na putovanje III”, drvo i metal, 1996.

Uz Basarinu zbirku, ponosno izlažemo i umetnička dela Dragiše Simeonovića Simona, umetnika rođenog u Homolju, čije slike, uljem na platnu, oživljavaju lepotu i sklad prirode Homolja. Njegova dela, koja prikazuju nedirnutu lepotu zavičaja, pejzaže, portrete i impresije prirodnih lepota, predstavljaju značajan deo muzejske zbirke. Simonov rad, koji obuhvata više od četiri decenije stvaralaštva, pruža jedinstven uvid u umetnički i prirodni svet ovog regiona, obogaćujući kulturnu baštinu Homolja.

Osim toga, naša zbirka obuhvata i umetničke radove sa likovnih kolonija koje se godinama organizuju u organizaciji ULUH-a u samom Homolju. Ovi radovi predstavljaju spoj različitih stilova i tehnika, reflektujući raznovrsnost i kreativnost umetnika koji su se inspirisali ovim prelepim predelima. Zavičajni muzej Homolja sa ponosom čuva i predstavlja ova dragocena umetnička dela, čuvajući kulturno nasleđe i pružajući posetiocima priliku da dožive jedinstvenu lepotu i dubinu savremene umetnosti.