U okviru svojih stalnih postavki Zavičajni muzej Homolja u Žagubici ubraja i izložbu skulptura renomiranog vajara Svetomira Arsića Basare. Ovaj svetski poznati umetnik, koji je takođe proglašen počasnim građaninom Žagubice, svojim delima ostavlja neizbrisiv trag u svetu umetnosti. Posetom ovoj postavci imaćete priliku da zavirite u dubinu umetnikove inspiracije i stvaralačkog genija, te da se upoznate sa njegovim jedinstvenim vizijama i tehnikama.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u selu Sevce na Kosovu i Metohiji. Upisao je Školu za primenjene umetnosti u Nišu, a potom Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu. Predavao je vajanje i metodiku likovnog vaspitanja na Višoj pedagoškoj školi u Prištini, a od 1973. godine postaje profesor na odseku za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Prištini, gde je dočekao penziju. Basara je inicirao osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije. Redovni je član SANU-a od 1994. godine. Danas živi i radi u Beogradu i često za sebe voli da kaže da je beograđanin koliko dugo živi i stvara u prestonici Republike Srbije.

Basarino prvo delo bilo je “Glava devojčice”, izvajana u glini 1950. godine. Od sredine osamdesetih godina Basara menja svoj umetnički izraz i danas je prepoznatljiv po svojim monumentalnim skulpturama od drveta i gvožđa koje će posetici moći da vide tokom posete ovoj postavci koju je stvorio inspirisan nacionalnom istorijom Srbije i Rusije.

Izborom svojih tema, oslanja se na stare zanate za obradu drveta i gvožđa, ali pri tome ne zapostavlja dostignuća moderne umetnosti. Delo Svetomira Arsića Basare nalazi se na izuzetnom mestu u istoriji savremene umetnosti srpske skulpture.