IZLOŽBA SLIKA “ZEMLJA-VODA-VATRA”

U organizaciji Zavičajnog muzeja Homolja u Galeriji ULUH-a u Žagubici 8. Aprila održano je svečano otvaranje izložbe slika autora Zdravka Vučinića, Slavomirke Kovačević i Jevrosime Lukić.

Izložba je bila isprepletanje umetnosti i prirode, gde su elementi zemlja, voda i vatra bili centralni motivi umetničkih dela. Posetioci su imali priliku da kroz ove radove dožive spoj tradicionalnog i savremenog, prirodnog i duhovnog, što je ostavilo snažan utisak na sve prisutne.

Kako i sam Zdravko Vučinić u svojoj kritici povodom izložbe čiji je jedan od autora i on sam kaže udruživanje slikara koji imaju slične ili različite poetske iskaze traje odavno. Razlozi za to su brojni, međutim mahom su se zasnivali radi lakšeg stupanja na likovnu scenu.

Jevrosima Lukić je pobuđena vodom dok je za Slavomirku Kovačević bliži fenomen zemlje, a Zdravku Vučiniću fenomen vatre. Sam naziv izložbe “Zemlja – Voda – Vatra” simbolički ukazuje na samo trojstvo duhovnog pulsiranja čije sadejstvo pravda prestiž svih datih ostvarenja kojima njihovi autori istrajavaju na domačoj likovnoj sceni kako zajedno tako i ponaosob.