U ZNAK SEĆANJA NA SVETOMIRA ARSIĆA BASARU (1928 – 2024)

U Beogradu u 96. godini, preminuo je istaknuti vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara, čiji je život bio isprepletan sa stvaralaštvom koje je oblikovalo srpsku umetničku scenu decenijama unazad.

Rođen 15. maja 1928. godine u selu Sevce na Kososvu i Metohiji. Njegova umetnička putanja započela je obrazovanjem na Školi za primenjene umetnosti u Nišu, a nastavljena na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu. Kroz svoj rad kao profesor vajanja i metodike likovnog vaspitanja na Višoj pedagoškoj školi u Prištini, kao i na Akademiji umetnosti u istom gradu, Basara je ne samo delio svoje znanje, već i inspirisao brojne mlade umetnike.

Prvo delo koje je stvorio, “Glava devojčice”, izvajana u glini 1950. godine, bilo je samo početak njegove izuzetne karijere. Od sredine osamdesetih godina, Basara menja svoj umetnički izraz i postaje prepoznatljiv po svojim monumentalnim skulpturama od drveta i gvožđa koje stvara inspirisan nacionalnom istorijom Srbije i Rusije i koje se nalaze u zbirci Zavičajnog muzeja Homolja u Žagubici.

Svetski poznati i priznati umetnik, koji je takođe bio proglašen prvim počasnim građaninom opštine Žagubica, svojim delima ostavio je neizbrisiv trag u svetu umetnosti.

Zbirka skulptura koje se mogu videti u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici, svedoči o njegovom izuzetnom talentu i nasleđu koje je ostavio iza sebe. Njegovo delo će zauvek živeti kroz njegove umetničke kracije i inspirisati buduće generacije umetnika.