Prva izložba skulptura u kamenu

Prva izložba skulptura u kamenu, autora Velimira Velje Karavelića, otvorena je u Žagubici, u Zavičajnom muzeju u osnivanju i predstavlja jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Homolju.

 

Ambijent otvaranja bio je jedinstven, a po želji g. Karavelića zasvirala je i frula, dok je izložbu otvorio bivši predsednik Udruženja likovnih umetnika Homolja, Voja Kumbrić. Posetiocima se, takođe, obratio i g. Žika Stefanović Bosonogi koji skulpture radi i stvara u drvetu i iz svog ugla okarakterisao rad umetnika čija su dela predstavljena, istakavši  da se upravo ovom izložbom trebaju postaviti temelji buduće homoljske škole stvaranja vajarstva u mermeru, za šta i te kako ima potencijala.

Sam umetnik Velimir Velja Karavelić o svojim delima rekao je da su slika i prilika njegovog zavičaja, koja poprimaju pomalo biblijski karakter: „Kamen prkosi večnosti - i to je bio jedan od razloga da se odlučim baš za stvaranje figura od pomenutog materijala. Posebno sam srećan jer u žagubičkom kraju postoji duhovna smisao za umetnost i veličanstvena narodna muzika, posebno frula, koja ponekad kazuje više od reči. Postavka figura koje su pred vama predstavlja seobe ljudi koji su nevoljno odlazili iz svojih ognjišta. Stoga su ovde prikazani obični građani koji sa sobom nose teret i tešku muku koja ih je pritisla, a sa druge strane, monasi koji predstavljaju crkvu i odolevaju svemu tome”, istakao je umetnik Velimir Velja Karavelić.

Karavelićeva izložba skulptura u kamenu biće otvorena narednih mesec dana u zgradi starog Doma kulture - Zavičajnom muzeju u osnivanju, u Žagubici.

© 2017-2023 Завичајни музеј Хомоља у Жагубици
Трг Јована Шербановића 5 12320 Жагубица

Free Joomla templates by L.THEME